Geen Hollandse hap in Bunnikse Sportkeuken

De Utrechtse sportinstructeur en diëtist Janneke Pieterson start in Bunnik met haar Sportkeuken. Over haar horecafamilie, de vraatzucht van Tom Dumoulin en bedrijfsuitjes met bootcamp.

Geen Hollandse hap in Bunnikse Sportkeuken

Je komt uit een bekend Utrechts horecageslacht, lees ik. Vertel. ,,We zitten in de voeding, zou je kunnen zeggen. Van mijn moeders kant is het met Moolenbeek op de Nieuwegracht eerder een bakkersfamilie, terwijl mijn vader een delicatessenzaak had. Oudste broer Rob had veel horecazaken, zoals tapasbar El Mundo en ’t Weeshuis, terwijl mijn broers Jaap en Marck eigenaar zijn van Brasserie Domplein.’’

En jij? ,,Ik heb een ander pad gekozen, al heb ik – naast het geven van sportles – ook heel lang bij Orloff gewerkt. Maar ik wist dat die combinatie niet heel lang houdbaar zou zijn. Daarom ben ik me op mijn 32ste gaan specialiseren in voeding en diëtetiek.’’

Met als bijzonder gevolg dat je een aantal Tours en Vuelta’s de chef-kok van Giant-Alpecin was. ,,De Tour die in 2015 startte in Utrecht was mijn laatste. Ik wist vooraf niks van wielrennen, maar zit nu tijdens de grote wedstrijden voor de buis. Al mis ik het werk niet. Het was hartstikke leuk, maar nu doe ik andere dingen.’’

Was zo’n Tour voor jou niet net zo zwaar als voor de renners? ,,Bijna wel ja, haha. Het was ruim drie weken lang heel hard werken. Van ’s morgens zeven tot ’s avonds tien, want anders redde ik het niet. En de renners hadden soms een rustdag; ik moest die dagen juist meer doen. In plaats van eten na afloop in de bus was er op die dagen een uitgebreide lunch. En het herstel-eten voor de volgende etappe moest ook gewoon worden gemaakt. Rustdagen waren voor mij een hel.’’

Hoe was Tom Dumoulin aan tafel? ,,Nou, renners eten heel veel, maar hij dus nog meer. Waren we net klaar met de maaltijd, had hij alweer trek en liep ie te struinen in de keuken. Heel rustige vent, erg druk met het fietsen.’’

Hij brak net niet helemaal door in jouw periode. Jammer? ,,Ik was er natuurlijk graag bij geweest toen hij de Giro won. Ik kook me gek om te zorgen dat de renners goed presteren. Dus als iemand wint, is dat een feest en straalt het ook af op de kok.’’

Is voeding erg belangrijk voor sporters? ,,Absoluut. Voor de jeugd nog meer dan voor volwassenen. Herstelvoeding is zó belangrijk. Ik adviseer ook jonge sporters die erdoorheen zitten. Met de juiste koolhydraten en eiwitten is het probleem vaak na drie weken opgelost.’’

Hoe ben je in Bunnik terechtgekomen? ,,Ik liep tegen dit pand aan en vond het meteen leuk. Tuintje, balkon, veel glas en alle ruimte. Dat is in Utrecht, waar ik een kantoortje heb, voor deze prijs niet haalbaar.’’

Je gaat er van alles doen, zoals Koken voor Dummies. ,,Ja, een cursus voor mannen en vrouwen die niet goed kunnen koken. Het wordt zeker geen aardappelen-groente-vlees, want er is zoveel meer. We gaan soepjes maken, groentes uit de oven toveren en pasta’s om bezoek mee te verrassen. En niet ingewikkeld.’’

En onder het motto ‘hopelijk slaat de vlam in de pan’ staan er ook singles in je keuken. ,,Dan staat gezelligheid en kennismaken met andere singles centraal en niet het koken. Maar er is nog veel meer mogelijk: bedrijfsuitjes, al dan niet met bootcamp vooraf en teambuilding terwijl je kookt; afslankcursus inclusief eten bereiden. Daarnaast kook ik in de zomer zes weken voor de Nederlandse roeiers op de Bosbaan en ik geef ook nog een aantal uren sportles.’’

Dat dit allemaal lukt. ,,Ik weet ook niet hoe ik het doe, maar het gaat allemaal goed. Alleen de mailbox krijgt structureel te weinig aandacht.’’

Morgen is iedereen vanaf 14.00 uur welkom. Ik neem aan dat het geen bitterbal en bier wordt, maar eerder risotto en zalm? ,,Er zijn wel bieterballen, haha. Ik ben er al druk mee bezig. Gezonde hapjes en drankjes, maar een wijntje hoort er ook bij.’’

Meer informatie: sportkeuken.com.

Geplaatst op dinsdag 20 maart 2018.

Over Sportkeuken

Dit bericht is geschreven door Sportkeuken. Het bedrijf valt onder workshops uit Utrecht. Trefwoorden van Sportkeuken uit Bunnik : diëtist, kookcursus, kookworkshops, kookworkshops Utrecht, dieet coach, kook presentatie, gezonde voeding, freelance kok.

Lees meer over Sportkeuken.